Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóZsíros csütörtök


Hamarosan, azaz egész pontosan 2019 február 28-án érkezik zsíros csütörtök, azaz a böjt előtti utolsó csütörtöki nap. Ez megkíván egy kis felkészülést, hogy aztán a megfelelő mennyiségű fánkot el tudjátok majd fogyasztani!


Ezen a napon kötelező a fánk fogyasztás Lengyelországban. Ugyanis, aki zsíros csütörtökön nem eszik fánkot, annak az eljövendő nyáron sem lesz mit a tejbe aprítania. Szerintünk nem éri meg a kockázatot; egyetek majd Ti is. A fánkozás érdekes és finom szokásának megismeréséhez pedig olvassatok tovább!

2019-ben zsíros csütörtök február 28-án lesz, azaz már csak alig pár nap van hátra addig. Ilyenkor mindenki igyekszik fánkot enni, fánkot ajándékozni, hiszen egyrészt a nagyböjt kezdete előtt ez az egyik utolsó nagy mulatási lehetőség, másrészt pedig a fánkevés a népszokás szerint biztosítja az anyagi jólétet a következő évben.
A szokást olyan komolyan veszik Lengyelországban, hogy a munkáltatók nem mernek kockáztatni, és hatalmas adag fánkkal kedveskednek dolgozóiknak, hiszen aki nem tesz így, az méltán számíthat beosztottjai rosszallására, nagyobb cégekben akár a szakszervezet panaszára is!

Zsíros csütörtök hagyománya a messzi múltba vész, hogy pontosan mikor kezdődött nem sikerült kiderítenünk, de az biztos, hogy már a középkorban is feljegyezték ezt a szokást. Csak akkor nem fánkot ettek, hanem húst hússal és egy kis szalonnával.  Az biztos, hogy egész Lengyelországban és Németország katolikus részén tartják még most is ezt fura szokást. Bár az elmúlt években hallottunk Magyarországon is ilyen kezdeményezésről, csak ott nem fánkevésre, hanem étterembe menésre buzdítottak, és az a hamvazószerda utáni csütörtökön szokott esedékes lenni odahaza.

Zsíros csütörtök napja a farsangi ünnepkörhöz tartozik, így ez is mozgó "ünnep". Hamvazó szerda előtti csütörtökön tarják, ilyenkor még lehetőség van cukros finomságokat fogyasztani. Zsíros csütörtök alkalmából Lengyelország minden cukrászdájában nagyüzemre kapcsolnak fánk sütésben. A legnépszerűbb a kicsi szalagos fánk, meg a nagyobbacska mindenféle lekvárral töltött. De, aki nem kedveli ezt a fajta fánkot, az sem marad ki semmiből, ilyenkor rengeteg csörögefánk, eklerfánk, képviselőfánk és még sok más is van... Azon se lepődjetek meg, ha egy-egy cukrászdában ezen a napom mást nem is találtok.

« vissza


Üdvözlünk Kedves Látogató!
 

 

Krakkó Közép-Európa egyik legszebb, és legérdekesebb városa. Rengeteg magyar turistával  közösen fordulunk itt meg egész évben, és sokszor szembesülünk azzal, hogy magyarul kevés információ érhető el a városról. Ráadásul 3 éve működtetjük a ZakopaneInfo oldalt, és egyre többször kérdeztek, kértek tőlünk Krakkóval kapcsolatban. 
 

 

Ezért aztán hosszas tervezés után megálmodtuk ezt az oldalt Nektek. Szeretnénk egy aktív, érdekes, de leginkább is a hasznotokra váló oldallal megajándékozni Titeket. Így hát csokorba szedjük a legfrisebb, legjobb és nem utolsó sorban legfinomabb ajánlatokat, hogy ne maradjatok le semmiről, hogy krakkói utatok érdekes és szórakoztató legyen.
 

 
 A portál megálmodói:
        Johanna, Gabi és Marci

         KrakkoInfo.hu
HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Re: Belépőjegy
~CsMarton
06:34 Szo, 18 Máj 2019
Kedves György Kérem, foglalási ügyben emailt írj nekünk. Címünk: office@krakkoinfo.hu
Re: Kérés-foglalás
~CsMarton
06:33 Szo, 18 Máj 2019
Kedves Leppné! Kérem, foglalási ügyben emailt írj nekünk. Az árak a cikkben vannak,...
Belépőjegy
~Bence György
18:25 Pé, 17 Máj 2019
Üdvözlöm Segítséget szeretnék kérni egy 24 fős csoport belépőjegyével kapcsolatban....
Kérés-foglalás
~Leppné Ica
10:08 Pé, 17 Máj 2019
Üdvözlöm! 2019. jún. 12-re szeretnék csoportos jegyet (30 tanuló (15-17 évesek)+4...
Re: tömegközlekedés
~CsMarton
17:35 Sze, 15 Máj 2019
Szia! A taxi szerintem nincs rossz árban, de pár ötlet tömegközlekedésre is:...
2013-02-20 -tól te vagy a(z) 9678701 látogató
1999-2019 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.