Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóHatárhelyzet


Jelen cikkünkben foglaljuk össze, hogy milyen módon tudtok kijutni Magyarországról Lengyelországba, és vissza. Avagy, hogy mi a helyzet a magyar, szlovák és lengyel határokon. Folyamatosan frissülő cikkünk célja, hogy az esetleges későbbi változásokat is bemutassa.

Utolsó frissítés: 2021 július 21.


BEVEZETÉS: Cikkünk nem teljeskörű, jellemzően csak a személyautós, csoportos utazás, valamint a tömegközlekedés lehetőségeivel foglalkozik. A lenti információk alapját a lengyel kormányzati oldalon (www.gov.pl), valamint a hazai Konzuli szolgálat (konzuliszolgalat.kormany.hu) és egyéb hivatalos oldalakon található infókra alapozzuk. Reméljük azt, hogy így egy helyre összegyűjtve segítik utazásotok tervezését.

Ha kérdésetek van, írjatok az office@krakkoinfo.hu címre. Nem biztos, hogy azonnal tudunk válaszolni, de igyekszünk kideríteni a választ. Kérjük vegyétek figyelembe, hogy az itt leírtak tájékoztató jellegűek. Utazási nehézségek esetén reklamációra nem adnak alapot.

______________________

Lengyelország a belépést 2020 december 28-tól szigorúbban szabályozza, és karanténkötelezettségeket ír elő. 2020 március 30-tól minden az EU belső határain történő beutazás esetén 10 napos karantént írnak elő. Kivéve, ha:
VAGY 48 óránál nem régebbi*, negatív eredményű, PCR/NAAT/LAMP típusú vagy antigén Covid-19 teszttel rendelkeztek,
- VAGY az Európai Unió által elfogadott** oltással*** rendelkeztek, ahol a második dózis (Johnson esetében az első dózis) beadása után eltelt 14 nap,
- VAGY angol vagy lengyel nyelvű, pecsétes orvosi papírral rendelkeztek, mely igazolja hogy az elmúlt hat hónapban otthoni izolációban vagy kórházban átesetetek a Covid-19 betegségen.

*: Az eredmény kézhezvételétől számítják a 48 órát.
**:
Ezek: Pfizer, Moderna, Astra Zeneca és Johnson & Johnson.
***: Kétdózisú oltás esetén mind a két oltással rendelkezni kell!

A fenti rendelkezések 18 éven aluliakra is vonatkoznak, esetükben egyetlen kivétel van: Az uniós belső határon belépő, 12. életévét még be nem töltött gyermeknek, akinek szülei 48 órán belül elvégzett negatív teszteredménnyel rendelkeznek, VAGY valamelyik EU által elismert covid-19 elleni oltóanyaggal teljes körűen be lettek oltva, és a második oltástól eltel legalább 14 nap, nem szükséges tesztet bemutatnia!

A fentieket 2021 június 1-től az Uniós Covid Igazolással is lehet igazolni. A linken fontos cikk arról, hogy ki jogosult az igazolásra és hogy miképp juthattok hozzá.

FONTOS, hogy a fenti szabályok csak a határátlépésre vonatkoznak. Szálláshelyek, éttermek, nyitva lévő kultúrális és sport intézmények, múzeumok, felvonók stb látogatásához nem szükséges semmilyen teszt, oltási vagy védettségi igazolás! Az ilyen helyeken csak maszkviselési, létszám és távolságtartási korlátozások lehetségesek!

KIEGÉSZÍTÉS: Nem határátlépési, de FONTOS INFÓ, hogy Lengyelországban 2021 május 15-től csak a belső helyiségekben kell maszkot hordani, a szabad levegőn már nem. A maszk 2021 feburár 27-től nem lehet sál, kendő, műanyag arcpajzs, csak száj és orr eltakarására alkalmas védőmaszk.

 

______________________

Magyarországra hazatérve 2021 június 23-tól korlátozás nélkül utazhattok be (kivéve Ukrajna területéről...)

______________________

Szlovákia 2021 július 9-től Szlovákia csak azokat az utazókat tartja védettnek, akik oltással rendelkeznek. Aki nincs oltva, arra az országba belépve karantén és tesztelés vár. Karantén nélkül jelenleg két módon lehet beutazni Szlovákiába: Normális módon regisztrációval és tranzitálva. Lássuk a tudnivalókat:

1) Normál beutazás regisztrációval:

Karantén nélkül léphettek be Szlovákia területére, amennyiben:

  • két dózisú oltás esetében már megkaptátok a második oltást, amelytől eltelt legalább 14 nap, de nem több mint 12 hónap;
  • átestetek a covid-19 betegségből és bármilyen oltásból megkaptátok a felgyógyulástól számított 180 napon belül az első dózist, amelytől eltelt legalább 14 nap, de nem több, mint 12 hónap;
  • egy dózisú oltás esetében megkapták az oltást, amelytől eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap;
  • ideiglenesen augusztus 9-ig elfogadják, ha akár egy-, akár kétdózisú vakcinából megkaptátok az első dózist. Nincs minimális várakozási idő az első dózis beadása után.

A fentiek igazolására elfogadják az Uniós Covid Igazolást bármely oltásról (nem csak Astra Zeneca, Moderna, Pfizer és Johnson&Johnson, de Sinopharm és Sputnik esetében is), vagy bármely ország oltási igazolását, ha az angolul, szlovákul vagy csehül van. A Magyarországgal kötött kölcsönös megállapodás értelmében Szlovákia elfogadja a magyar védettségi igazolványt (kártyát) is, ha oltás miatt kaptátok. Mivel azonban az Uniós Covid Igazolás egységes uniós formátumú dokumentum, ezért nagyon ajánljuk, higy ezt használjátok a saját utazásotok és a határon szolgálatot ellátók dolgának megkönnyítése érdekében is.

IGEN FONTOS, hogy ezeken túl regisztrálni is kell ezen a weboldalon. Ez elengedhetetlen a belépéshez!

Gyermekek kapcsán: Azon 18 éven aluliak, akik a fenti szempontoknak megfelelő dokumentumokkal utazó szüleikkel lépnek be Szlovákiába, ugyanazon jogokkal rendelkeznek, mint szüleik! Ez ideiglenes intézkedés, csak augusztus 9-ig érvényes. Utána ezt a kedvezményt (regisztrációmentességet) csak 12 éves korig adja majd Szlovákia.

2) Tranzitálás:

A Lengyelország felé vagy onnan hazafelé utazóknak jó hír, hogy tranzitálni továbbra is lehet. Azaz ha Magyarországról Lengyelországba vagy fordítva utaztok, akkor nem szükséges sem oltási igazolással rendelkezni, sem pedig karanténba vonulni, sem pedig regisztrálni Szlovákia területére való belépés előtt. Ugyanakkor a tranzitálás nem haladhatja meg a 8 órát, és csak tankolás céljából lehet megállni. Tudnivalók a Konzuli Szolgálat honlapján. (link itt - 3)-as pont, "g" alpont - Tranzitálás szabályai. Ezen túl erősen javasoljuk a teljes konzuli cikk elolvasását, nem csak a tranzitálásról szóló bekezdést!) FONTOS viszont, hogy a határon kérhetik a tranzitálás "hitelt érdemlő" bizonyítását. Erre Lengyelország felé egy szállás visszaigazolás/voucher, vagy egy lengyelországi eseményre szóló meghívó tökéletes lehet. Magyarországra utazva magyar okmányaitok elegendőek, hiszen ezek alapján lakhelyetek/tartózkodási helyetek felé mentek.

Ugyanakkor július 9-től a tranzitálás csak a Szlovák Állam által megnevezett tranzitfolyosókon lehetséges, más útvonalakon nem lehet közlekedni. Magyarország és Lengyelország között (oda ás vissza is) összesen négy útvonalat jelöltek ki. Ezek:

Nyugat-Magyarországi útvonal I: Rajka határállomás - Pozsony - Vágújhely (Nové Mesto nad Vagom) - Zsolna - Kiszucaújhely (Kysucké Nové Mesto) - Csaca (Cadca) - Zwardoń határátkelő.
Nyugat-Magyarországi útvonal II: Rajka határállomás - Pozsony - Vágújhely (Nové Mesto nad Vagom) - Zsolna - Tűrócszentmáron (Martín) - Alsó Kubin (Dolny Kubin) - Trsténa/Chyżne határállomás.
Közép-Magyarországi útvonal: Parassapuszta határátkelő - Zólyom - Besztercebánya - Rózsahegy - Fenyőháza (Lubochna)* - Alsó Kubin (Dolny Kubin) - Trsténa/Chyżne határállomás.
Kelet-Magyarországi útvonal: Tornyosnémeti határátkelő - Kassa - Eperjes (Presov) - Girált (Giraltovice) - Felsővízköz (Svidnica) - Barwinek határállomás.

*: IGEN FONTOS, hogy a Közép-Magyarországi útvonal esetében (némileg érthetetlen módon) Rózsahegy és Alsó Kubin között nem lehet az E77-es utat tranzitálásra használni, hanem ki kell térni Fenyőháza irányában, és onnan kanyarodni Alsó Kubin, illetve hazafelé tartva Rózsahegy irányába...

FONTOS, hogy a fent bemutatott tranzitfolyosók nem kombinálhatók egymással, illetve más országok (pl Ukrajna és Csehország közötti) tranzitfolyosókkal, még akkor sem, ha vannak ezekben átfedések. Így pékldául aki Kelet-Magyarországról tart Nyugat-Lengyelországba, az vagy használja észak-déli irányban a Kelet-Magyarországi útvonalat és Lengyelországban (ahol szabadon lehet közlekedni) teszi meg a kelet-nyugati útját a célállomása felé, VAGY még Magyarországon autózik el Rajkáig, és onnan tranzitál északnak valamelyik Nyugat-Magyarországi úton.

Az összes kijelölt tranzitútvonalat (egyéb országpárok viszonylatában is) ezen a linken lelitek szlovák nyelven a 11-12. oldalon. A 11. oldal tetején térkép is jelzi a tranzitálásra használható útvonalakat, de ne feledjétek, nem lehet az egyes útvonalakat kombinálni.

« vissza


Üdvözlünk Kedves Látogató!
 

 

Krakkó Közép-Európa egyik legszebb, és legérdekesebb városa. Rengeteg magyar turistával  közösen fordulunk itt meg egész évben, és sokszor szembesülünk azzal, hogy magyarul kevés információ érhető el a városról. Ráadásul 3 éve működtetjük a ZakopaneInfo oldalt, és egyre többször kérdeztek, kértek tőlünk Krakkóval kapcsolatban. 
 

 

Ezért aztán hosszas tervezés után megálmodtuk ezt az oldalt Nektek. Szeretnénk egy aktív, érdekes, de leginkább is a hasznotokra váló oldallal megajándékozni Titeket. Így hát csokorba szedjük a legfrisebb, legjobb és nem utolsó sorban legfinomabb ajánlatokat, hogy ne maradjatok le semmiről, hogy krakkói utatok érdekes és szórakoztató legyen.
 

 
 A portál megálmodói:
        Johanna, Gabi és Marci

         KrakkoInfo.hu
HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Ajánlás jó szívvel
MAttila
18:42 Va, 19 Júl 2020
Kedves Marci! Köszönöm a sok segítséget, a krakkói utazásunk kapcsán. Nagyon hasznosak...
Re: kérdés
~CsMarton
08:57 Csü, 12 Márc 2020
Igen. Ne legyenek koronavírusosak! Minden más a cikkben, illetve logikusan ne utazzon senki...
kérdés
~Csókási Zsuzsa
08:54 Csü, 12 Márc 2020
Sziasztok, két kolleganő Krakkóba utazott meetingre, szombaton jönnek haza. Van e...
Re: érdeklődés
~CsMarton
11:30 Pé, 14 Feb 2020
Kedves Anikó! Ha egyéni látogatásra mennétek, akkor Programok menüpont, azon belül...
érdeklődés
~Anikó
11:26 Pé, 14 Feb 2020
Szia! 2020. 04. 11.-én szeretnénk menni 7fő múzeum látogatásra. Hol tudunk jegyet foglalni....
2013-02-20 -tól te vagy a(z) 26661678 látogató
1999-2021 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.