Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóHatárhelyzet


Jelen cikkünkben foglaljuk össze, hogy milyen módon tudtok kijutni Magyarországról Lengyelországba, és vissza. Avagy, hogy mi a helyzet a magyar, szlovák és lengyel határokon. Folyamatosan frissülő cikkünk célja, hogy az esetleges későbbi változásokat is bemutassa.

Utolsó frissítés: 2021 június 15.


BEVEZETÉS: Cikkünk nem teljeskörű, jellemzően csak a személyautós, csoportos utazás, valamint a tömegközlekedés lehetőségeivel foglalkozik. A lenti információk alapját a lengyel kormányzati oldalon (www.gov.pl), valamint a hazai Konzuli szolgálat (konzuliszolgalat.kormany.hu) és egyéb hivatalos oldalakon található infókra alapozzuk. Reméljük azt, hogy így egy helyre összegyűjtve segítik utazásotok tervezését.

Ha kérdésetek van, írjatok az office@krakkoinfo.hu címre. Nem biztos, hogy azonnal tudunk válaszolni, de igyekszünk kideríteni a választ. Kérjük vegyétek figyelembe, hogy az itt leírtak tájékoztató jellegűek. Utazási nehézségek esetén reklamációra nem adnak alapot.

______________________

Lengyelország a belépést 2020 december 28-tól szigorúbban szabályozza, és karanténkötelezettségeket ír elő. 2020 március 30-tól minden az EU belső határain történő beutazás esetén 10 napos karantént írnak elő. Kivéve, ha:
VAGY 48 óránál nem régebbi*, negatív eredményű, PCR típusú vagy antigén Covid-19 teszttel rendelkeztek,
- VAGY az Európai Unió által elfogadott** oltással*** rendelkeztek,
- VAGY angol vagy lengyel nyelvű, pecsétes orvosi papírral rendelkeztek, mely igazolja hogy az elmúlt hat hónapban otthoni izolációban vagy kórházban átesetetek a Covid-19 betegségen.

*: Az eredmény kézhezvételétől számítják a 48 órát.
**:
2021 március 31-i állás szerint ezek: Pfizer, Moderna, Astra Zeneca és Johnson & Johnson.
***: Kétdózisú oltás esetén mind a két oltással rendelkezni kell!

FONTOS, hogy a fenti szabályok csak a határátlépésre vonatkoznak. Szálláshelye, éttermek, nyitva lévő kultúrális és sport intézmények, múzeumok, felvonók stb látogatásához nem szükséges semmilyen teszt, oltási vagy védettségi igazolás! Az ilyen helyeken csak maszkviselési, létszám és távolságtartási korlátozások lehetségesek!

KIEGÉSZÍTÉS: Nem határátlépési, de FONTOS INFÓ, hogy Lengyelországban 2021 május 15-től csak a belső helyiségekben kell maszkot hordani, a szabad levegőn már nem. A maszk 2021 feburár 27-től nem lehet sál, kendő, műanyag arcpajzs, csak száj és orr eltakarására alkalmas védőmaszk.

 

______________________

Magyarországra hazatérve 2020 szeptember 1-től határellenőrzésre kell számítanotok. Ezt a 407/2020 (határellenőrzésről) és 408/2020 számú (utazási korlátozásokról) rendeletek tartalmazzák. Előbbi június 23-ig van hatályban. Utóbbihoz nincs ilyen jellegű információnk.

Az előbbi egyszerű: határellenőrzés van érvényben. Utóbbi arról szól, hogy a külföldről hazatérő magyar állampolgárokra 10 nap karantén vár. Ez kiváltható - Lengyelország, mint visegrádi ország esetében - egy negatív Covid-19 teszttel. Van számos kivétel is, amelyek esetében nem szükséges a karantén. A tudnivalókról, kivételekről a Konzuli Szolgálat oldalán találtok egy rövid összefoglalót. (link itt)
FONTOS, hogy 2021 április 29-én 23:00-tól nem kell karanténba vonulnia azon hazatérő magyaroknak, akik Védettségi Igazolvánnyal rendelkeznek!

Az üzleti utakra vonatkozó kivételek továbbra is élnek, mert bár sok országra eltörölték, de Lengyelország (mint EU tagállam) esetében továbbra is érvényes, hogy üzleti útról hazatérve nem kell karanténba vonulnotok. Természetesen az üzleti utat továbbra is hitelt érdemlően kell tudni igazolni.

______________________

Szlovákia egy Magyarországgal kötött kölcsönös megállapodás értelmében 2021 június 9-től elfogadja a magyar védettségi igazolást. Viszont csak oltási igazolással közösen ÉS legkésőbb a határon regisztrálni is kell ezen a weboldalon. Szóval, ha regisztráltatok, van védettségi igazolásotok és oltási igazolásotok, akkor már csak az alábbi szabályoknak kell megfelelni, hogy ne kelljen karanténba menni:

  • két dózisú oltás esetében már megkaptátok az első oltást, amelytől eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 90 nap;
  • két dózisú oltás estében megkaptátok a második oltást, és az első oltás beadásának időpontjától eltelt legalább 21 nap, azonban nem több mint 12 hónap;
  • egy dózisú oltás esetében megkapták az oltást, amelytől eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap;
  • korábban átestetek a fertőzésen, és a kigyógyulását követő 180 napban megkaptátok valamely védőoltás első adagját, amelynek időpontjától eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap.

A fentiekhez jó hír, hogy azon 18 éven aluliak, akik a fenti szempontoknak megfelelő dokumentumokkal utazó szüleikkel lépnek be Szlovákiába, ugyanazon jogokkal rendelkeznek, mint szüleik!

Ugyanakkor a Lengyelország felé utazóknak jó hír, hogy tranzitálni továbbra is lehet. Azaz ha Magyarországról Lengyelországba vagy fordítva utaztok személygépokocsival, akkor nem szükséges sem negatív teszttel rendelkezni, sem pedig karanténba vonulni, sem pedig regisztrálni Szlovákia területére való belépés előtt. Ugyanakkor a tranzitálás nem haladhatja meg a 8 órát, és csak tankolás céljából lehet megállni. Tudnivalók a Konzuli Szolgálat honlapján. (link itt - 3)-as pont, "g" alpont - Tranzitálás szabályai. Ezen túl erősen javasoljuk a teljes cikk elolvasását, nem csak az általunk kiemelt bekezdését!)
Annak, aki csak Lengyelországba jönne, ez jóval egyszerűbb lehet, mint az első bekezdésben foglaltak...

« vissza


Üdvözlünk Kedves Látogató!
 

 

Krakkó Közép-Európa egyik legszebb, és legérdekesebb városa. Rengeteg magyar turistával  közösen fordulunk itt meg egész évben, és sokszor szembesülünk azzal, hogy magyarul kevés információ érhető el a városról. Ráadásul 3 éve működtetjük a ZakopaneInfo oldalt, és egyre többször kérdeztek, kértek tőlünk Krakkóval kapcsolatban. 
 

 

Ezért aztán hosszas tervezés után megálmodtuk ezt az oldalt Nektek. Szeretnénk egy aktív, érdekes, de leginkább is a hasznotokra váló oldallal megajándékozni Titeket. Így hát csokorba szedjük a legfrisebb, legjobb és nem utolsó sorban legfinomabb ajánlatokat, hogy ne maradjatok le semmiről, hogy krakkói utatok érdekes és szórakoztató legyen.
 

 
 A portál megálmodói:
        Johanna, Gabi és Marci

         KrakkoInfo.hu
HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Ajánlás jó szívvel
MAttila
18:42 Va, 19 Júl 2020
Kedves Marci! Köszönöm a sok segítséget, a krakkói utazásunk kapcsán. Nagyon hasznosak...
Re: kérdés
~CsMarton
08:57 Csü, 12 Márc 2020
Igen. Ne legyenek koronavírusosak! Minden más a cikkben, illetve logikusan ne utazzon senki...
kérdés
~Csókási Zsuzsa
08:54 Csü, 12 Márc 2020
Sziasztok, két kolleganő Krakkóba utazott meetingre, szombaton jönnek haza. Van e...
Re: érdeklődés
~CsMarton
11:30 Pé, 14 Feb 2020
Kedves Anikó! Ha egyéni látogatásra mennétek, akkor Programok menüpont, azon belül...
érdeklődés
~Anikó
11:26 Pé, 14 Feb 2020
Szia! 2020. 04. 11.-én szeretnénk menni 7fő múzeum látogatásra. Hol tudunk jegyet foglalni....
2013-02-20 -tól te vagy a(z) 25523147 látogató
1999-2021 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.