Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszó



Zurek - egy népszerű lengyel leves


Hogy miért ezzel kezdjük? Mert a síugrás hétvégéje után többen jeleztétek, hogy jó lenne ennek a receptjét megkapni. (És emlékszünk Zsuzsira is, aki minden délben, és minden este olyan átszellemült pillantással mondta, hogy: "Nekem egy Zurek lesz...")


Sajnos a leves elkészítéséhez nélülözhetetlen, hogy az ember itt Lengyelországban vásároljon, vagy esetleg Angilában lengyel boltban. Magyarországon tudtunkkal még nem nyílt ilyen... 

A Zurek legegyszerűbb elkészítési módja, ha ez ember megveszi zacskós leves formában, és a rajta leírtak alapján jár el, azaz felhigítja a megfelelő mennyiségű vízzel.
De ha már egy kicsit komolyabb megeröltetésre hajlandóak vagytok, akkor igazi finomságot varázsolhattok a levesporból. Fejenként 1-2 krumplit apróra vágva főzzetek meg, közben lengyel kolbászt és hagymát, esetleg egy kis füstölt szalonnát süssetek össze. A krumpli forrásban levő vizébe döntsétek bele hideg vízben, előre elkevert levesport, majd mikor újra forrni kezd, borítsátok bele a hagyma és a kolbász mennyei
illatú keverékét. Fűszerezzétek ízlés szerint majorannával, babérlevéllel, borssal és foghagymával. Tálaláskor az üres tányérba félbe szelt, vagy felkarikázott főtt tojást tegyetek, és a levest arra szedjétek!

Annak, aki még sokáig nem jut el egy lengyel élelmiszerboltba, meg lehet próbálkoznia a hagyományos módszerrel is. Ez esetben 2 pohár rozslisztet öntsetek le forró vízzel, és morzsoljatok bele kovászon sütött barna kenyeret, majd tegyétek kifőzött befőttes üvegekbe meleg helyre (pl kemence patkára) 3 napra.
Ebből lesz a Zur – maga leves mehet ugyanúgy, csak most ezt öntéstek a krumpli vizébe a por helyett. A hagyományos módszer esetén szoktak a krumplival még még répát, zellert is főzni, és bőkezűbben bánnak a fűszerekkel is.

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 zacskós leveses tasak
  • 3-4 szem közepes krumpli
  • 1-2 szál lengyel kolbász (slaska fajta)
  • 4 tojás
  • hagyma, szalonna
  • majoranna, babérlevél, bor és fokhagyma
« vissza

a zurek   Zgłoś błąd do skasowania
~zsuzsi 15:17 Csü, 22 Márc 2012 beírtam a google-ba, hogy "zurek leves recept". nagyon örültem a találatnak, köszönöm!!
[ Válasz ]

Üdvözlünk Kedves Látogató!
 

 

Krakkó Közép-Európa egyik legszebb, és legérdekesebb városa. Rengeteg magyar turistával  közösen fordulunk itt meg egész évben, és sokszor szembesülünk azzal, hogy magyarul kevés információ érhető el a városról. Ráadásul 3 éve működtetjük a ZakopaneInfo oldalt, és egyre többször kérdeztek, kértek tőlünk Krakkóval kapcsolatban. 
 

 

Ezért aztán hosszas tervezés után megálmodtuk ezt az oldalt Nektek. Szeretnénk egy aktív, érdekes, de leginkább is a hasznotokra váló oldallal megajándékozni Titeket. Így hát csokorba szedjük a legfrisebb, legjobb és nem utolsó sorban legfinomabb ajánlatokat, hogy ne maradjatok le semmiről, hogy krakkói utatok érdekes és szórakoztató legyen.
 

 
 A portál megálmodói:
        Johanna, Gabi és Marci

         KrakkoInfo.hu






HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed




REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 




Kommentek
Re: Kutya
~CsMarton
20:38 Szo, 28 Dec 2019
Szia! Amennyiben nem segítőkutya (vakvezető, stb), akkor természetesen nem.
Kutya
~Reka
18:19 Szo, 28 Dec 2019
Sziasztok! Kutyát be lehet vinni Auschwitz területére? Köszi!
Re: magyar csoport
~matyas
10:40 Csü, 28 Nov 2019
Szia! Mi is pont ekkor mentünk volna Auschwitz-ot megtekinteni egy 5 fős csoporttal, de Marci...
Re: magyar csoport
~CsMarton
15:18 Ke, 26 Nov 2019
Szia! Jelen állás szerint nem. Ha ez változna, akkor mindenképpen hirdetjük majd a...
magyar csoport
~szabren94
15:15 Ke, 26 Nov 2019
Szia Érdeklődnék, hogy december 15-én lesz-e olyan magyar csoport akikhez ketten...
2013-02-20 -tól te vagy a(z) 13708698 látogató
1999-2020 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.