Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóSÍFUTÁS ZAKOPANEBAN ÉS KÖRNYÉKÉN

Ez a hosszabbacska cikk a környék sífutó pályáit hivatott bemutatni. Bár a helyiek megfogalmazásában gyakorlatilag bárhol lehet sífutni, ahol van elég hó, azért nem árt, ha azt is tudjátok, hogy hol szabad!ZAKOPANE - SÍUGRO SÁNC, ÉS KÖRNYÉKE (COS):

A COS (Olimpiai Felkészitő Központ) felügyelete alá tartozik ez a sífutó pálya, mely 900 méteres tengerszint feletti magasságban van. Télen klasszikus- és szabad stílusú sífutásra is alkalmas, a pálya több variációban is használható. Nyáron edzőpálya és görsí pálya. Felülete aszfaltozott, hossza alap variációban 500m, bővített variációban 3200 m.
Cím: 34-500 Zakopane, ulica Bronisława Czecha 1.

DOLINA CHOCHOŁOWSKA:

A Chochołowska-völgy bejáratánál, Witów településnél található egy összesen 10 km hosszú sífutó pálya, mely ingyenesen használható, azonban a Tátrai Nemzeti Park belépőjét ki kell fizetni. Az útvonal kifejezetten kellemesnek mondható, a Siwa Polanan (Száraz-rét) indul és végződik, ahol a völgybe érkező turisták le is tudnak parkolni. Az első 3km-es szakaszt,  melyet zöld színnel jelöltek kezdők számára ajánlják, míg a második 7 km-es szakaszt, melyet kékkel jelöltek középhaladóknak és haladóknak ajánlják.  A völgyről bővebben itt olvashattok túraleírásaink között.

DOLINA KOŚCIELISKA:

E tátrai völgyben is lehet sífutni a túraútvonalon, a völgyről bővebben túrázási szempontból itt olvashattok. Mivel nem kialakított pályáról van szó, csak szabadstílusú sífutásra van lehetőség, és számolni kell a gyalogos turista- és a lovasszán forgalommal is. Az útvonal elvileg ingyenes, gyakorlatilag a Tátrai Nemzeti Parkba kell belépőt fizetni itt is. Parkolni a völgy elejénél, a Kiryben találtaó parkolókban lehet. A völgy hossza kb 5,5 km.

NAGY MARATON:

Ekként szokták emlegetni a három fent említett pályát összekötő Droga Pod Reglami nevű túraösvényt és annak folytatását a Giewont felé, mely télen alkalmas szabad stílusú sífutásra is. Útvonala: Dolina Chochołowska - Dolina Kościeliska - Dolina Małej Łąki - Dolina Strążyska - Dolina Białego - Dolina Bystrej - Kuźnice - Dolina Kondratowa. (Az elejétől a síugrósáncig fekete túrajelzés, a séncot ki kell kerülni, majd újra a fekete jelzés, majd a Kuźnicébe vezető jelöletlen út, innen pedig a Giewontra menő kék jelzés mutatja az utat.)
Teljes hossza 20 km, de minden megadott pontnál le- vagy fel lehet róla kanyarodni, valamint parkolni a közelben. Nehézségi szintje közepes és középhaladó. Ingyenesen használható, itt még Tátrai Nemzeti Park belépőt is csak az utolsó szakaszon (Kuźnice felett) kell fizetni.
E pályán szokták megrendezni a Gąsienicák futását, mely egy hagyományos helyi, amatőr sífutó verseny.

ZAKOPANE CENTRUM - RÓWNIA KRUPOWA PARK:

A park a város közepén található, nyáron itt kerül megrendezésre a híres Zakopanei Folk fesztivál is, télen viszont 2008-óta többek közt sífutó pályát is alakítanak ki rajta. Sajnálatos módon nem jelölik semmivel merre megy a pálya, így gyakorlatilag ha a frissen esett hó elfedi a nyomokat nem lehet megtalálni, de szerencsére a parkban bárhol lehet hódolni e sportágnak, ha nem találjuk a pályát. Hossza 2,5 km, könnyű nehézségi szintű. (Szerkesztői megjegyzés: Mindennapi életünk része a park, hisz közel van otthonunkhoz. Sífutót még sosem láttunk benne, ezért is tűnhet a jelen bekezdés felületesnek...)
E pályán szokott megrendezésre kerülni a Szilveszteri futás nevű sífutóverseny, is melyet értelemszerűen minden év december 31-én tartanak meg.

SÍFUTÁSRA ALKALMAS TÁTRAI ÖSVÉNYEK:

Sajnos a  Tátrai Nemzeti Park területén sífutásra alkalmas részeket nem ratrakolják, és számolni kell a gyalogos turista forgalommal is. Bár a pályák ingyenesek a Tátrai Nemzeti Parkba belépődíjat kell fizetni.

Sífutásra ajánlott útvonalak a Nemzeti Park területén:

  • Donilna Bystrej - Kuźnice - Polana Kalatówki  -  Dolina Kondratowa –  Przełęcy pod Kopą Kondracką (Tulajdonképpen a NAGY MARATON befejező szakasza, kiegészítve a hágóval.) A kék, majd a zöld jelzésen.
  • Dolina Kościeliska - erről az útvonalról bővebben feljebb olvashattál!
  • Dolina Suchej Wody - Hala Gąsienicowa a fekete jelzésen.
  • Hala Gąsienicowa (Murowaniec-menedékház) – Gąsienica libegő alsó állomása a sárga jelzésen.
  • Kuźnice - Myślenickie Turnie a zöld jelzésen
  • Droga pod Reglami - erről az útvonalról bővebben feljebb NAGY MARATON néven olvashattál!
  • Wierch Poroniec - Gęsia Szyja - Polana Waksmundzka a zöld jelzésen - Toporowa Cyrhla a piros jelzésen.

     

BUKOWINA TATRZAŃSKA - BIAŁKA TATRYAŃSKA: KIRÁLYI ÖSVÉNY:

Bukowina Tatrzańska – Białka Tatrzańska települések közt húzódik a pálya a Białka-patakkal párhuzamosan. Bukowinában a Gliczarowa és Gronia utcák kereszteződésénél kezdődik (ezen a részen még szoktak ratrakolni is) a Horników Wierch hegyen folytatódik majd innen a Kotelnica hegyre megy tovább. Sajnos bár a pálya igen népszerű nem ratrakolják végéig, így nem egyszer csak szabad stílusban lehet használni a végét. A pálya hossza kb 15 km, és ingyenesen igénybe vehető.

NOWY TARG - REPÜLŐTÉR:

A látszattal ellentétben nem Zakopane városában van  a legnépszerűbb környékbeli sífutó pálya, hanem Nowy Targban, Zakopanétól kb 25 km-re fekvő kisvárosban, a városi repülőtéren. A repülőtér területén egy kb 15 km-es körben, ratrakolt pályán lehet hódolni a sportágnak. Az útvonal mentén találató „Bór na Czerwonem” tájvédelmi terület, valamint a pályáról gyönyörű kilátás nyílik a Tátrára. A pálya széles és könnyű, szinte végig teljesen lapos, így kifejezetten kezdőknek ajánlják. Autóitokat az Aeroklub parkolójában hagyhatjátok.

Üdvözlünk Kedves Látogató!
 

 

Krakkó Közép-Európa egyik legszebb, és legérdekesebb városa. Rengeteg magyar turistával  közösen fordulunk itt meg egész évben, és sokszor szembesülünk azzal, hogy magyarul kevés információ érhető el a városról. Ráadásul 3 éve működtetjük a ZakopaneInfo oldalt, és egyre többször kérdeztek, kértek tőlünk Krakkóval kapcsolatban. 
 

 

Ezért aztán hosszas tervezés után megálmodtuk ezt az oldalt Nektek. Szeretnénk egy aktív, érdekes, de leginkább is a hasznotokra váló oldallal megajándékozni Titeket. Így hát csokorba szedjük a legfrisebb, legjobb és nem utolsó sorban legfinomabb ajánlatokat, hogy ne maradjatok le semmiről, hogy krakkói utatok érdekes és szórakoztató legyen.
 

 
 A portál megálmodói:
        Johanna, Gabi és Marci

         KrakkoInfo.hu


HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Ajánlás jó szívvel
MAttila
18:42 Va, 19 Júl 2020
Kedves Marci! Köszönöm a sok segítséget, a krakkói utazásunk kapcsán. Nagyon hasznosak...
Re: kérdés
~CsMarton
08:57 Csü, 12 Márc 2020
Igen. Ne legyenek koronavírusosak! Minden más a cikkben, illetve logikusan ne utazzon senki...
kérdés
~Csókási Zsuzsa
08:54 Csü, 12 Márc 2020
Sziasztok, két kolleganő Krakkóba utazott meetingre, szombaton jönnek haza. Van e...
Re: érdeklődés
~CsMarton
11:30 Pé, 14 Feb 2020
Kedves Anikó! Ha egyéni látogatásra mennétek, akkor Programok menüpont, azon belül...
érdeklődés
~Anikó
11:26 Pé, 14 Feb 2020
Szia! 2020. 04. 11.-én szeretnénk menni 7fő múzeum látogatásra. Hol tudunk jegyet foglalni....
2013-02-20 -tól te vagy a(z) 21849529 látogató
1999-2021 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.