Kommentek
Auschwitz magyar nyelvű idegenvezetéssel
~Bea
11:15 Hé, 23 Jún 2025
Kedves Ákos, Panka, Marci és Noémi! Nagyon szépen köszönjük a szombati...
Wieliczka látogatás
~Judit
17:31 Csü, 19 Jún 2025
Kedves Marci! Sikeresen megtörtént a látogatás, köszönjük a segítségeteket! Üdvözlet:...
Polonica Varietas pályázat
~Balázs
10:41 Csü, 19 Jún 2025
Kedves Marci! Köszönjük a szervezést, a csoport felejthetetlen élményt szerzett a...
Felczak pályázati tanulmányút
~Zsuzsa
09:09 Csü, 19 Jún 2025
Kedves Marci! Szerencsésen hazaértünk, minden nagyszerűen sikerült, végtelenül...
Tutajozás és szállás
~Éva
09:52 Sze, 18 Jún 2025
Jó reggelt Köszönöm szépen a remek szállást Minden rendben volt További szép...

Grillez sajtot!


Bár azt mondják, hogy jót grillezni csak nyáron lehet, azért mi szeretnénk leszögezni: ha van egy kis oscypek sajtod, akkor egész évben itt a grill szezon! Ennek örömére pedig mi is egy újabb recepttel szeretnénk kedveskedni nektek, jöjjön tehát a grillezett oscypek!


Az OSCYPEK, vagyis a zakopanei tradicionális (ha tényleg a hagyományokat nézzük, akkor juhtejből készült, de kapni kecske-és tehéntejes változatban is) füstölt sajt, azt hiszem, nem szorul komolyabb bemutatásra azok számára, akik már jártak városunkban. Annak, aki még nem volt nálunk, és nem ismeri e csemegét, annak ajánljuk ezt a bejegyzést, majd az alapos felkészülés után a Zakopaneba utazást, és ott a piac felkeresését!
Mai receptünk főszereplője ez a sajt, és egyben szűk keresztmetszete is, hiszen odahaza nem nagyon lehet beszerezni. (Ha még is ismer valaki magyarországi beszerzési forrást, akkor jelezze kommentben nyugodtan!)

Ez a finom sajt nem csak hidegen remek, hanem a nyári grillpartik remek kiegészítő nyalánksága lehet. Kerti grillezéshez a városban szinte mindenhol kapható, klasszikus "egyzlotyis" változatot ajánljuk, ezt feldobva a grillrácsra kb 5 perc sütögetés után (közben egyszer fordítsátok meg) már fogyasztható is. A kész grillezet oscypek ismertetőjele: ha grill villával, vagy csipesszel a külsejét kicsit megbökdösitek, akkor jó puha, hiszen a kemény sajtbelső már megolvadt!

Frissen fogyasszátok, zakopanei szokás szerint magában vagy áfonya (ribizli is megteszi) lekvárral! Merészebbek esetleg egy szelet bacon szalonnába gönyölve is süthetik, lekvárral akkor is csodás lesz! (Meg lekvár nélkül is!)

A nagyobb fajta sajtokat nem érdemes egyben felrakni a grillrácsra, mert mire szépen megolvad a belseje, addigra a külső, füstölt burok odakap, így ez esetben azt javasoljuk, hogy 5-10 miliméter vastag szeleteket vághatok belőle ízlés szerint, és így süssétek meg. Ennél a módszernél javasoljuk a serpenyő*, platni használatát, mert a megolvadó sajtbelső a grillrács közé folyhat, és igazán kár lenne érte.

*: Jó hír, hogy ezzel a módszerrel akár télen is előállítható a finom étek.

Jó étvágyat!

« vissza


Üdvözlünk Kedves Látogató!
 

 

Krakkó Közép-Európa egyik legszebb és legérdekesebb városa. Rengeteg magyar turista fordul itt meg egész évben, és sokszor szembesülünk azzal, hogy magyarul kevés információ érhető el a városról.
 

 

Ezért aztán hosszas tervezés után megálmodtuk ezt az oldalt Nektek. Szeretnénk egy aktív, érdekes, de leginkább is a hasznotokra váló oldallal megajándékozni Titeket. Így hát csokorba szedjük a legfrisebb, legjobb és nem utolsó sorban legfinomabb ajánlatokat, hogy ne maradjatok le semmiről, hogy krakkói utatok érdekes és szórakoztató legyen.
 

 
 Csapatunk:
        Gabi, Marci, Panka és Ákos

         KrakkoInfo.hu


 
  
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
2013-02-20 -tól te vagy a(z) 88343761 látogató
1999-2025 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.