Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóBUS VAT, avagy a lengyel busz áfa

Jelen ismertető olyan buszos magánvállalkozókra, busztársaságokra vonatkozik, akiknek a székhelye Lengyelország határain kivülre esik (de az EU-n belülre), és csak időnként foglalkoznak személyszállítással Lengyelország területén.  

E busztársaságoknak egy 2011. január elsejétől életbe lépett törvény alapján kötelező magukat beregisztrálni Varsóban a Kettes Számú Adóhivatalban (A hivatal lengyel neve: Drugi Urząd Skarbowy Warszawa - Śródmieście), majd minden Lengyelország területén megtett kilométer nettó bevételi árából 8 % áfát befizetni.

Havi elszámolás esetén a következő hónap 25-ig, vagy negyedéves elszámolás esetén a negyedévet követő hónap 25. napjáig. A bevallásról részletesebben itt lehet olvasni.

FONTOS:
Minden Lengyelország területén személyszállitással időnként fogalkozó, és Lengyelország területén székhellyel nem rendelkező busznak rendelkeznie kell a Varsói Kettes Számú Adóhivatal regisztrációt igazoló dokumentumával (VAT-5), vagy annak másolatával. Ezt ellenőrzéskor be is kell tudni mutatni. 

KIKRE NEM VONATKOZIK?
Minden busz kivételt képez a Bus-VAT alól, amely nonprofit módon, vagy ingyenesen szállít utasokat Lengyelország területén. Ide értendőek a sportklubbok, iskolák, önkormányzatok és kulturális egyesületek buszai. Ebben az esetben a sofőrnek rendelkezine kell olyan dokumentummal, mely igazolja, hogy a sportklub, iskola, önkormányzat, vagy kulturális egyesület a busz tulajdonosa (pl. a forgalmiba ez legyen beírva), vagy pedig aktuális szerződéssel, melyben a sportklub, iskola, önkormányzat  vagy  kulturális egyesület térítésmentesen használja a buszt.

A REGISZTRÁCIÓ MÓDJA ÉS MENETE:
A regisztrációnak két lehetséges módja van, a teljes (2. pontban leírt),  valamint az egyszerűsített (1. pont), mely 2012. január 1-től lépett életbe.

1.
EGYSZERŰSÍTETT REGISZTRÁCIÓ
Azon cégek, vagy magánszemélyek élhetnek vele, akiknek székhelye Lengyelországon kívül, de az EU-n belül található, időnként személyszállítással foglalkoznak Lengyelország területén, nem kerültek még nyílvántartásba vételre a lengyel adóhivatalban, valamint a jövőben NEM szándékoznak áfa beszámítást kérni, vagy áfát visszaigényelni.

Ebben az esetben a regisztráció menete:
Az itt megtalálható internetes VAP-R formanyomtatványt online ki kell tölteni (piros mezők kitöltése kötelező). A fomanyomtatvány lengyel/angol/német nyelven elérhető. Majd a nyomtatvány alján található KÜLDÉS gombbal, automatikusan a Kettes Számú Varsói Adóhivatal illetékeseihez kerül. Akik szintén elektronikus úton küldik meg az adóalany igazolást, azaz a VAT-5 dokumentumot. (Mely tartalmazza a NIP-et, azaz a lengyel adószámot. )

Az egyszerűsített regisztrációhoz NEM kell csatolni semmilyen dokumentumot, és NEM illeték köteles!

2.
TELJES REGISZTRÁCIÓ
Azon cégek vagy magánszemélyek élhetnek vele, akiknek székhelye Lengyelországon kívül, de az EU-n beül található, időnként személyszállítással fogalalkoznak Lengyelország területén, nem kerültek még nyílvántartásba vételre a lengyel adóhivatalban, valamint a jövőben SZÁNDÉKOZNAK ÁFA beszámítást kérni, vagy áfát VISSZAIGÉNYELNI.

FONTOS!
E regisztrációhoz mindneképpen rendelkezni kell lengyel bankszámlával.

Cégek számára letölthetőek a szükséges formanyomtatványok NIP 2, valamint VAT-R néven, amelyeken be lehet regisztrálni a Varsói Adóhivatalba.
Az alábbi dokumentumokat kell a formanyomtaványokhoz csatolni:

 • Társasági szerződés (alapító okirat / közjegyzői okirat / alapszabályzat).
 • Cégbejegyzés  (abban az országban, ahol a székhely található).
 • Hat hónapnál nem régebbi áfaalany regisztráció visszaigazolás (abban az országban ahol a székhely található).
 • Lengyelországban történő bankszámlanyitásról szóló banki szerződés. 
 • Könyvelőirodával kötött szerződés, vagy nyilatkozat arról, hogy ellenőrzés esetében ki fogja az Adóhivatal rendelkezésére bocsájtani a szükséges dokumentumokat.
 • Eredeti meghatalmazás a 17 plz-s illetéki díjjal egyetemben, minden egyes meghatalmazott személy esetében, aki a cég nevében eljárhat.
 • Lengyelországban végzett tevékenység pontos leírása.
 • A 170 plz-s regisztrációs díj befizetését igazoló dokumentum.

Magánválalkozók számára itt letölthetőek a szükséges formanyomtatványok NIP 1, valamint VAT-R néven, amelyeken be lehet regisztrálni a Varsói Adóhivatalba.

Az alábbi dokumentumokat kell a formanyomtaványokhoz kell:

 • Vállalkozói igazolvány – adott országbeli megfelelője.
 • Kereskedelmi Nyilványtartásba vétel aktuális kivonata (a székhely szerint illetékes országban).
 • Hat hónapnál nem régebbi áfaalany regisztráció visszaigazolás, pl.: illetőségi igazolásban benne lehet  (székhely szerint illetékes országtól).
 • Lengyelországban történő bankszámlanyitásról szóló banki szerződés.
 • Könyvelőirodával kötött szerződés, vagy nyilatkozat arról, hogy ellenőrzés esetében ki fogja az Adóhivatal rendelkezésére bocsájtani a szükséges dokumentumokat 
 • Eredeti meghatalmazás a 17 plz-s illetéki díjjal egyetemben, minden egyes meghatalmazott személy esetében, aki a cég nevében eljárhat. 
 • Lengyelországban végzett tevékenység pontos leírása. 
 • A 170 plz-s regisztrációs díj befizetését igazoló dokumentum.

A dokumentumokat, és a formanyomtatványokat postán az alábbi címre, lengyel nyelven (magyar dokumentumok esetében az eredeti példányt vagy közjegyző által hitelesitett másolatokat, és ezeknek lengyel hites fordítás eredetijét) kell beküldeni. A hitelesített másolatok esetén a magyar dokumentumok eredetijét személyesen kell evinni bemutatásra:

Drugi Urząd Skarbowy Warszawa - Śródmieście
ul. Jagiellońska 15, 03-719 Warszawa

Egyébb elérhetőségük:
tel: +48 22 511 35 25 vagy +48 22 511 35 75, +48 22 511 35 57,
fax: +48 22 51135 02
e-mail: 
us1436@mz.mofnet.gov.pl

A regisztráció díját - mely 170 plz - az alábbi bankszámlára kell átutalni:

URZĄD DZIELNICY PRAGA PÓLNOC
M.ST.WARSZAWY, UL.KŁOPOTOWSKIEGO 15
Swift: CITI PL PX
IBAN: PL 96 1030 1508 0000 0005 5002 6074
utalás tárgya: Opłata rejestracyjna 

A hivatal ígérete szerint a papírok beérkezése utáni 3-5 napban bírálják el a dokumentumokat, és ha mindent rendben találnak, akkor postázzák is, akár magyar címre is a regisztrációt igazoló dokumentumot. 

SEGÍTSÉG A BUS-VAT REGISZTRÁCIÓJÁHOZ:
Fontos, hogy csak lengyel nyelven kitöltött formanyomtatványokat fogadnak el! Ezek elkészítésében teljeskörű segítségnyújtást vállalunk midnenki számára. Keressetek minket ez ügyben az office@krakkoinfo.hu címen. Az ügyintézés díja: 100 plz - Számlát tudunk adni róla.


Fontos az is, hogy fenti dokumentumok forditását csak hites, lengyel tolmács fordításában fogadják el. Ebben is szívesen nyújtunk segítséget, hiszen a ZakopaneInfo egyik megálmodója, Buczulska Johanna hites tolmács.

A hites fordítás netto ára 40 plz/oldal (1 oldal 1125 leütés). Egy-két hetes határidő alatt készülnek el a fordítások. Megrendelés, további kérdés esetén írjatok az office@krakkoinfo címre, és állunk rendelkezésetekre.
  

buszadó   Zgłoś błąd do skasowania
~MaryM 20:12 Va, 26 Jún 2011 Kérdésem csupán annyi: vajon minden nagyságú buszra vonatkozik? Ha kulturális szervezet csoportját szállítja pl. egy fesztiválra egy busz, akkor a szerződésnek lengyel nyelvűnek -is-kell lennie? Hivatalos tolmács fordításában?
Egyébként pedig megnézetném az Eu-val, normális dolog e ez? A külföldi turistákat inkább meg kellene becsülnie a lengyel államnak. Az eddigi matricás dolog is macerás volt, ez sztem még macerásabb lesz.
[ Válasz ]
        
Re: buszadó   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
20:22 Va, 26 Jún 2011
Szerintem önmagában az ÁFA fogalmát ismerve fura, hogy szó szerint ezt BUSZ-ÁFÁnak hívják, és külföldi vállalkozóktól szedik, amikor az ÁFA nem megy át a határokon.

Ami biztos, hogy a hivatalos papírok fordítását csak lengyel hitestolmács végezheti, a magyart (Bajza utca pl.) nem fogadják el.
Viszont a csoport és a buszos közti szerződésnek - már ha van - szerintem nem kell meglennie lengyelül.

Sajna csak a Varsói 2-es Adóhivatalhoz lehet fordulni kérdésekkel. Nekünk két hónap volt, mire ennyi adatot összeszedtünk, és nem kicsit az az érzésünk, hogy ott a hivatalban sem tudják mi ez az egész... A helyi rendőrök tuti nem, de ki tudja mikorra tájékoztatják őket, hisz elvben január 1-től él a dolog.

Mi a varsóiaktól (sem) tudtunk infót szerezni a busz méretekről (sem) például.

Összességében mi is tudatlanok vagyunk, annak is örülünk, hogy ennyi infónk van.
Sok buszossal beszélgettem mostanában erről, sokan hallottak arról, hogy lesz/van fedélzeti egység is, mint Szlovákiában is. Itteni forrásból ezt senki sem erősítette meg...
Kicsit nagy a fejetlenség ebben a történetben, ami biztos, hogy nem szolgálja a külföldről érkező turizmust.
[ Válasz ]
                
Re: buszadó   Zgłoś błąd do skasowania
~Kyrandia
11:04 Hé, 18 Júl 2011
Most kűzdök a kitöltéssel, de nem tudok mindent értelmezni. Ha valaki tudna egy kitöltött Vat-R (C) és NIP-2 (B.7) oldalakat scannelve küldeni, nagyon hálás lennék. Napok óta bújom a netet, telefonálgatok, de nem találtam használható infot. :( Köszönöm!
daisy@comunique. hu
[ Válasz ]
                        
Re: buszadó   Zgłoś błąd do skasowania
~szica
13:49 Ke, 13 Szept 2011
Kedves Kyrandia!

Érdeklődöm, hogy sikerült-e nyomtatványt szerezni?

szica
[ Válasz ]
                                
Re: buszadó   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
13:54 Ke, 13 Szept 2011
Mind a kettő (sőt 4) letölthető a cikkből!

Persze nem kitöltve, csak üresen, de szívesen segítünk a lengyel kitöltésben!
[ Válasz ]
regisztrációs fdíj visszatérítése   Zgłoś błąd do skasowania
~zsanett 14:34 Sze, 14 Szept 2011 Az a kérdésem, ha elindítottuk a bejelntkezést, de médsem fogunk Lengyelországba menni, vissza lehet-e kérni a befizetett regisztrációs díjat, és ha igen milyen módon, nyomtatványon estleg, milyen nyelven kell megtenni? Köszönöm a választ.
Ü
[ Válasz ]
        
Re: regisztrációs fdíj visszatérítése   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
15:43 Sze, 21 Szept 2011
Kedves Zsanett!

Elnézést kérek a lassú válaszért, pár napja hallgatjuk az adóhivatal kapcsolási zenéjét, de ma végre felvették a telefont!

Van lehetőség a visszautalásra, ehhez a következőket kell tennetek:

Az alábbi címre:
URZĄD DZIELNICY PRAGA PÓLNOC
M.ST.WARSZAWY, UL.KŁOPOTOWSKIEGO 15

írjatok egy kérvényt magyarul, melyben szerepeljen, hogy:
- mikor utaltatok
- a cégetek adatai
- a cégetek bankszámlaszáma, ahova a pénzt kéritek vissza
- és az indok, hogy miért nem akartok regisztrálni.

A kérvényre nincs formanyomtatvány, szabadon elkészíthetitek. Mellékelni kell lengyel fordítást, de ennek a fordításnak nem kell hites tolmácstól származnia.

Az ügyintéző arra figyelmeztett minket, hogy az eljárás átfutása várhatóan hosszadalmas lesz.

Bármilyen kérdés, kérés esetén állunk rendelkezésedre!
[ Válasz ]
busz adó ingyenesség   Zgłoś błąd do skasowania
~gnelma
10:40 Pé, 23 Márc 2012
Szeretném megkérdezni, ha iskolai csoporttal megyünk, de nem iskolai busszal, de a buszos nem kér érte pénzt, akkor nem kell fizetni áfát? Írni kell egy szerződést, hogy ingyen vállalja a szállítást? Ezt milyen nyelven kell megírni? Lengyelül is?
Ha a busz amivel megyünk nem önkormányzati hanem kistérségi akkor az nem felel meg az ingyenesség feltételének? Ők önköltségi áron vinnének bennünket.
Köszönettel
[ Válasz ]
        
Re: busz adó ingyenesség   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
11:33 Pé, 23 Márc 2012
Kedves Kommentíró!

Ez az utazás megfelel az ingyenesség elvének, ÁFÁ-t utána nem kell fizetnie a buszosnak. Ezt természetesen igazolni kell tudni.

Ennek két módja van:

1) Amennyiben a busz forgalmijában vel van tüntetve, hogy kizárólag non-profit célokra használja a kistérség, akkor kell készíteni egy hiteles fordítást a forgalmiról. (Tudjuk vállalni.)

2) Amennyiben nincs benne ez a forgalmiban, akkor szerződést kell írni az iskola és a buszos között az ingyenességről / non-profit szolgáltatásról. A szerződés nyelve (az EU jogoknak megfelelően magyar kell, hogy legyen), de egy esetleges ellenőrzésre felkészülve érdemes azt lefordítani lengyelre is.

Amennyiben szükséges tudunk küldeni szerződésmintát, és ha azt kitöltve visszakülditek, akkor a fordítást is el tudjuk készíteni.

Üdv!
ZakopaneInfo - Marci
[ Válasz ]
EGYSZERŰSÍTETT REGISZTRÁCIÓ   Zgłoś błąd do skasowania
~Vendel 11:23 Ke, 03 Ápr 2018 Kedves Marci!
Egy kis segítséget kérnék, mert a cím szerinti bekezdésben megadott honlap címeken nem találom a kérdéses online elküldhető dokumentumokat. Másik kérdés, hogy a Magyarországon az ÁFA körbe tartozó személyszállító vállalkozás végezhet-e egyszerűsített regisztrációt? (Meglehetősen bonyolult lenne számlát nyitni Lengyelországban. A távolság, amire vállalkoztunk egy szlovák határ-Krakkó-szlovák határ, és egészen biztos, hogy ebben az évben már nem megyünk Lengyelországba többször.
Köszönöm a választ előre is!
Vendel
[ Válasz ]
        
Re: EGYSZERŰSÍTETT REGISZTRÁCIÓ   Zgłoś błąd do skasowania
~Gabi
12:16 Sze, 04 Ápr 2018
Kedves Vendel!

A kérdéses dokumentumot elküldhetem emailban, csak kérlek írj az office@zakopaneinfo.hu címre. Nyugodtan regisztrálhattok az egyszerűsített verzióban.
Szép napot
Gabi
[ Válasz ]


Üdvözlünk Kedves Látogató!
 

 

Krakkó Közép-Európa egyik legszebb, és legérdekesebb városa. Rengeteg magyar turistával  közösen fordulunk itt meg egész évben, és sokszor szembesülünk azzal, hogy magyarul kevés információ érhető el a városról. Ráadásul 3 éve működtetjük a ZakopaneInfo oldalt, és egyre többször kérdeztek, kértek tőlünk Krakkóval kapcsolatban. 
 

 

Ezért aztán hosszas tervezés után megálmodtuk ezt az oldalt Nektek. Szeretnénk egy aktív, érdekes, de leginkább is a hasznotokra váló oldallal megajándékozni Titeket. Így hát csokorba szedjük a legfrisebb, legjobb és nem utolsó sorban legfinomabb ajánlatokat, hogy ne maradjatok le semmiről, hogy krakkói utatok érdekes és szórakoztató legyen.
 

 
 Csapatunk:
        Gabi, Marci, Máté és Ákos

         KrakkoInfo.hu


HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Re: Érdeklődés
~CsMarton
11:01 Csü, 23 Máj 2024
Üdv! Egy tutajon 11 vagy 12 fő ülhet, így 10 fővel egy tutajon lesztek. Ehhez csak egy...
Érdeklődés
~Roland0330
10:56 Csü, 23 Máj 2024
Érdeklődni szeretnék. Június elején mennénk tutajozni.8 felnőtt és 2 gyermek. Az lenne a...
Wieliczka és Auschwitz
~Nándi
06:17 Ke, 07 Máj 2024
Kedves Marci! Nagyon hálás vagyok Nektek a segítségetekért, nélkületek nem hiszem,...
Re: Érdeklődés
~TAntal
10:58 Szo, 04 Máj 2024
Nagyon köszönöm az információkat!
Re: Érdeklődés
~CsMarton
08:37 Szo, 04 Máj 2024
Az összefüggés egyszerű. A látogatók rongálnak (lopnak, bontanak, falfirkálnak stb), így...
2013-02-20 -tól te vagy a(z) 62372239 látogató
1999-2024 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.