Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóKoronavírus!


Utolsó frissítés: 2020 augusztus 16

2020 március 4-én megjelent a koronavírus Lengyelországban is. Azóta napról napra változik a helyzet, változnak az életbe lépett rendelkezések. Mindezeket igyekszünk összefoglalni alábbi, folyamatosan frissülő cikkünkben.

2020 április 20-tól pedig részleges enyhítések is kezdődtek, így természetesen ebben az írásban ezekről is szót ejtünk. Reméljük, hogy hasznos információnak bizonyul majd.

A tudnivalókért kattintsatok a tovább gombra!


Bevezető:

Szeretnénk kiemelni már jelen cikk elején, hogy az itt leírtakat segítő szándékkal gyűjtöttük és gyűjtjük össze az általunk megbízhatónak vélt lengyel kormányzati oldalakról és a sajtóból. Próbáljuk ezt a bejegyzést folyamatosan frissíteni, hogy naprakész infókat olvashassatok benne.

Nem célunk alaposan beszámolni az általános helyzetről, maximum csak nagy vonalakban. Mivel turisztikával foglalkozunk, ezért leginkább az utazásokat érintő rendelkezéseket, korlátozásokat, valamint a leginkább látogatott turisztikai helyek hivatalos információit tesszük közzé jelen cikkben.

Minden, amit itt leírtunk tájékoztató jellegű, nem tekinthető Lengyelország, Magyarország vagy egyéb ország kormányának illetve az EU hivatalos álláspontjának, vagy ezek egyéb szerveitől (minisztériumok, orvosi szolgálatok, operatív törzsek stb) származó hivatalos állásfoglalásának. Még akkor sem, ha ezeket is igyekszünk a frissítésekben felhasználni. Köszönjük megértéseteket.

--- ---

Általános helyzet:

A 38 milliós Lengyelország területén 2020 március 4-én jelent meg a vírus. Azóta kis mértékben terjed, de nap, mint nap vannak új megbetegedések.

2020 augusztus 16-i állás szerint:

 • 56.684 fertőzött személyt diagnosztizáltak* (és sajnos 1.877 személy elhunyt, de 39.130 személy gyógyult.)
 • kb 2.050 személy van kórházban
 • kb 103.800 személy van otthoni karanténban

​* Ez teljes betegszámot takar 2020 március 4-től számolva, és nem az aktív eseteket.

2020 március 15-től az alábbi intézkedések léptek életbe:

 • E naptól kezdve Lengyelország leállította a nemzetközi személyszállítást közúton, vasúton, vizen és levegőben. A közúti személyforgalom az EU-s határokon június 13-án indulhatott újra, a légiforgalom pedig június 16-án.
 • A határokon (azon kevésen, ami nyitva tart) nem csak egészségügyi ellenőrzés van, hanem beléptetés is. Csak lengyel állampolgárok, azok közeli hozzátartozói, valamint Lengyelországban lakhellyel rendelkező személyek léphetnek be az ország területére, és nekik is azonnal 14 napos otthoni karanténba kell vonulniuk. Kivételt azok képeznek, akik a határmenti övezetben laknak és átjárnak a szomszédos országba dolgozni. Mindezt megfelelő hatósági igazolás birtokában. Az intézkedést EU-s polgárokra nézve az EU-s határokon június 13-tól szüntették meg. Teszt, karantén nélkül lehet belépni az ország területére.
 • Bezártak a boltok az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak kivételévelEzt az intézkedést április 20-tól folyamatosan enyhítik.
 • Csak azok az éttermek, bárok, kávézók és bármilyen vendéglátó egységek maradhadtak nyitva, akik kiszállítást és/vagy elvitelre csomagolást vállalnak. Helyszíni étkezésre nincs mód. Ezt az intézkedés május 18-cal oldották fel.
 • Minden 50 fő feletti rendezvényt betiltottak legyen az kultúrális, sport, vallási vagy bármilyen más jellegű. Ez azóta komolyan változott április elején már két fős csoportosulások is tiltva voltak közterületeken. Május 30-tól már 150 főig lehet kül- és beltéri rendezvényeket is tartani.

Az intézkedéscsomag fő célja az, hogy a más európai országokban tapasztalható magas fertőzöttségi szám ne valósulhasson meg, illetve hogy minél jobban visszafogják, de minimum lassítsák a betegség terjedését. Ezen intézkedések visszavonásig maradnak érvényben.

2020 március 25-től érvénybe léptek a következők. (Természetesen, ami a fentienél szigorúbb, az automatikusan felülírja, hatályon kívül helyezi a március 15-i döntésről leírtakat!) A lenti intézkedések április visszavonásig érvényben maradtak.

 • Szigorított karantén vonatkozik az összes emberre. Mindenkinek otthon kell maradni. Az otthonokat elhagyni csak azoknak lehet, akik a munkahelyükre közlekednek, illetve boltba és gyógyszertárba menőknek - visszavonva április 21-től, részletesebben lásd lejjebb.
 • Mindenhol maximum két fő lehet egyszerre jelen, ez alól csak családok jelentenek kivételt és a templomok, ahol maximum 5 fő lehet egyszerre jelen. Ez április elejétől maximum egy főre csökkent, azaz már párosan sem lehet mondjuk vásárolni járni - visszavonva április 21-től, részletesebben lásd lejjebb.
 • A tömegközlekedés működik, de minden járművön fel van tüntetve, hogy maximum hány személy szállhat fel, hogy a megfelelő távolságot tartani tudják. Enyhítése megindult május 18-tól.
 • A rendelkezések betartatásáért a rendőrság és a városőrségek felelősek. Az intézkedések megszegése 5000 zlotyis bírságot, elzárást vagy kényszer karantént vonhatnak maguk után.
2020 április 16-tól csak orr és száj eltakarásával (maszkban, kendővel) lehetett bármilyen közterületre lépni. Ennek enyhítése május 30-tól lépett életbe - részletesebben lásd lejjebb!

__________________________

2020 április 20-tól kezdődött az intézkedések enyhítése. Ezt négy lépcsőben valósítja meg a lengyel kormány. A tervezett enyhítés lépései dátumokkal:

Első etap - Bevezetés: 2020 április 20:

 • Az egy háztartásban élők látogathatják a közterületeket, parkokat közösen is. Azaz el is lehet hagyni sétára a lakásokat, házakat, és lehetséges ezt nem egyedül, hanem családosan tenni. A beváráslásokra továbbra is javasolt, hogy egyesével menjenek az emberek.
 • A nemzeti parkok nyithatnak. Kislengyelország területén (érvényben tartva bizonyos intézkedéseket) a Babiagórai, a Gorce- és a Pieniny Nemzeti Park április 20-án be is jelentette, hogy látogathatók ösvényeik. A Tátrai Nemzeti Park április 21-én, és csak összesen négy, rövidke völgyre oldotta fel a zárlatot. Május 4-től indult el a park zárlatának teljes feloldása, de továbbra is korlátozásokkal. Kiemelt cikkünk a témában ezen az oldalon érhető el testvéroldalunkon, a ZakopaneInfon.
 • A boltokban lazítások történteek, a 100 négyzetméter felettiek kinyithatnak, de csak egy fő / 15 négyzetméter korlátozással. Az ennél kisebb boltokban immáron 3 fő / pénztár helyett 4 fő / pénztár mennyiségben fogadnak vásárlókat.

Második etap - Bevezetés: 2020 május 4:

 • Kinyithattak a szállodák, panziók és egyéb szálláshelyek, de jelentős korlátozásokkal. Ezekben szigorú egészségügyi feltételek - maszkhordás, fertőtlenítések, személyes kontakt kerülése (minimalizáslása), közösségi terek lezárása - szerepelnek. Ennek megfelelően a szállások étkezdéi, éttermei sem nyithattak még ki. Ezek a feltételek egyelőre a csoportos turizmust nem teszik lehetővé, így főleg az egyéni vendégek számára nyithatnak a szálláshelyek.
 • Kinyithatnak a kisebb múzeumok, galériák, ugyanakkor itt is jelentős látogatói létszámkorlátozások és kiemelt egészségügyi rendelkezések kerülnek bevezetésre. Ez egyelőre itt is az egyéni turizmust teszi lehetővé, csoportos látogatásokra nincs esély. Emiatt sok múzeum mérlegel, hogy milyen intézkedéseket vezessen be, esetlegesen, hogy egyátalán kinyisson-e. Jelen híreink szerint a régió legjelentősebb múzeumaiból sem Auschwitz, sem Wieliczka nem nyit egyelőre.

Harmadik etap - Bevezetése: 2020 május 18:

 • Kinyithattak az éttermek, kávézók, bárok valamint a bevásárlóközpontok gasztrosarkai. Nem csak a kerthelységgel rendelkezők, hanem mind, és a benti tereken is lehet leültetni vendégeket. Fontos a távolságtartás és szigorú higiéniai előírások vonatkoznak rájuk
 • Kinyithattak a fodrászok, kozmetikusok.
 • Sporteseményeket maximum 50 főig meg lehet rendezni, de csak szabadtéren! Teremsportokra továbbra sincs lehetőség.
 • Zöld utat kaptak az első kultúrális események, nyithatnak az autós- és szabadtéri mozik, valamint kis létszámú hangversenyeket is lehet rendezni.
 • Enyhítették a tömegközlekedés korlátozásait. A harmadik etap bevezetésétól az ülőhelyek és az állóhelyek 50%-át is ki lehet használni a járműveken. Többet egyelőre nem.

Negyedik etap - Bevezetése: 2020 május 30 és június 6

 • Május 30-tól megszűnik a maszkviselési kötelezettség szabadtéren, de csak az esetben, ha tudjátok biztosítani másokkal a 2 méteres távolság megtartását. A távolságtartás alól kivételt képeznek az egy háztartásban élők, a kisgyermekek gondozói és beteg emberek gondozói.
 • A maszkhordás kötelező marad a tömegközlekedésben, boltokban, templomokban, hivatalokban, szolgáltatóknál (fodrász, kozmetikus stb) és a kultúrális intézményekben (mozik, színházak stb).
 • Nem szükséges maszkot hordani, ha a munkahelyeden vagy, és a munkahely vezetése gondoskoditt arról, hogy a megfelelő távolság meglegyen a dolgozók, ügyfelek között. Szintén nem kell hordani éttermekben, de csak a helyeteken ülve.
 • Május 30-tól nincs létszámlimit a boltokban, piacokon, postákon, éttermekben, templomokban és egyéb egyházi eseményeken (pl temetés), ugyanakkor ügyelni kell a lehetőség szerinti távolságtartásra és a maszkhordásra.
 • Május 30-tól engedélyezett szabadtéri koncertek, esküvők és rendezvények megtartása 150 főig, ugyanakkor bármilyen rendezvény megtartását felülbírálhatja a helyi önkormányzat, vagy a helyi közegészségügyi hivatal. Június 6-tól engedélyezettek a beltéri rendezvények is, szintén 150 főig. Lakodalmak esetében nem kötelező a maszkhordás!
 • Május 30-tól a szállodák, panziók megnyithatják étkezőiket. Június 6-tól pedig a wellness részlegeket (uszodák, konditermek, fitness stb) is.
 • Május 30-tól nyithatnak a szabatéri játszóterek és a szintén szabadtéri edzési, kondizási lehetőségek. Június 6-tól az uszodák, edzőtermek, fitness központok és beltéri játszóterek, játszóházak is.
 • Június 6-tól kinyithatnak a mozik, színházak és egyéb kulturális központok, intézmények. Szintén nyithatnak a szaunák, masszázs szalonok és tetováló szalonok is.
 • Június 6-tól létszámkorlátozások nélkül megvalósulhatnak kiállítások, szakmai vásárok, konferenciák.

A határok megnyitása 2020 június 13-tól indul az EU-s belső határokkal. Részletesebb cikkünk a magyarországi utazások kapcsán ezen a linken.

--- ---

Korlátozások turisztikai attrakcióknál:

Ezt a részt is folyamatosan frissítjük az adott szolgáltató (múzeum, attrakció stb) honlapján található információk ismeretében.

2020 március 11-én kormányhatározat született a múzeumok, kultúrális helyszínek és iskolák bezárásáról március 12-25 között. Ez a döntés minden múzeumot érint. A döntés később módosult, és visszavonásig  volt érvényes érvényes. Ez a visszavonás 2020 május 4-től érvényes, ugyanakkor az egyéni turizmust teszi lehetővé (lásd feljebb), csoportos látogatásokra nincs esély. Emiatt sok múzeum mérlegel, hogy milyen intézkedéseket vezessen be, esetlegesen, hogy egyátalán kinyisson-e.

2020 március 31-én életbe lépett egy vállalkozásmentő törvénycsomag, aminek részeként a turisztikai szolgáltatók (szállások, rendezvényszervezők, múzeumok, éttermek stb) is lehetőséget kaptak arra, hogy a már kifizetett, de a járvány miatt lemondott utak előlegeit maximum 180 napos határidőval utalják vissza. Tudjuk, hogy ez nem egyszerű nektek sem, de kérjük legyetek mindenben türelmesek, mert ez az intézkedés az egyes helyek túlélését szolgálhatják!

Pár kiemelt infó:

a) AUSCHWITZ:

A március 11-i kormányhatározat értelmében a múzeum zárva tart március 12-től visszavonásig. A május 4-i nyitási engedélyezés ellenére a múzeum zárva tart. Vizsgálják a biztonságos nyitás lehetőségét, és amint lesz infó róluk, jelezni fogjuk. Május 30-án és 31-én tartottak két nap próbaüzemet, kizárólag egyéni látogatóknak és csak idegenvezetés nélküli látogatásra.

Ugyanakkor a múzeum hivatalos közleményben jelezte, hogy amíg a csoportos látogatásokat nem tudják elindítani, addig jó eséllyel a múzeum nem nyit ki. Ez a múzeum vezetése szerintt június végénél előbb nem várható.)

A kifizetett foglalásokat lehet törölni, így mindenki visszakapja a pénzét. A folyamat lassú, legyetek türelmesek!

b) WIELICZKA SÓBÁNYA:

A március 11-i kormányrendelet megszületése után Wieliczka is bejelentette, hogy március 12-től zárva tart. Se egyéni látogatókat, se csoportokat nem fogadnak. A kifizetett csoportos foglalási letéteket visszafizetik, könnyen lehet, hogy fognak adatkérő emailt küldeni, hogy utalni tudjanak. FONTOS azonban, hogy csak azokra a foglalásokra, amelyek biztosan nem valósulnak meg a járványügyi korlátozások miatt, azaz június 7-ig.

A 2020 március 4-én életbe lépő enyhítési lépés lehetővé tette itt is a nyitást, de a bánya sem nyitott ki azonnal. Jelen állás szerint Wieliczka június 8-tól fogad újra látogatókat. A pontos részletekről ebben a főoldali cikkben tájékozódhattok!

--- ---

Zárszó:

Amennyiben idáig eljutottál, akkor elvben elolvastál minden infót, amivel jelenleg rendelkezünk. Ha lenne kérdésed, akkor az office@krakkoinfo.hu email címen állunk rendelkezésedre. Ha gondoljátok, akkor itt is kérdezhettek komment formájában. Kérjük, hogy a Facebookon feltett kérdéseket kerüljétek, mert azokra tudunk jelen állás szerint a leglassabban válaszolni.

Kérjük, hogy legyetek türelmesek. Sokan kérdeztek és sokszor hosszabb munka egy-egy kérdésnek utánajárni... Köszönjük a megértést!

« vissza

kérdés   Zgłoś błąd do skasowania
~Csókási Zsuzsa 08:54 Csü, 12 Márc 2020 Sziasztok,

két kolleganő Krakkóba utazott meetingre, szombaton jönnek haza. Van e valamilyen egészségügyi követelmény velük szembe?

Csókási Zsuzsa
[ Válasz ]
        
Re: kérdés   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
08:57 Csü, 12 Márc 2020
Igen. Ne legyenek koronavírusosak! Minden más a cikkben, illetve logikusan ne utazzon senki egyéb, a koronavírusra csak kicsiben hasonlító tünetekkel sem. A cikkben leírtakon felül nincsenek követelmények. (Per pillanat.)
[ Válasz ]

Üdvözlünk Kedves Látogató!
 

 

Krakkó Közép-Európa egyik legszebb, és legérdekesebb városa. Rengeteg magyar turistával  közösen fordulunk itt meg egész évben, és sokszor szembesülünk azzal, hogy magyarul kevés információ érhető el a városról. Ráadásul 3 éve működtetjük a ZakopaneInfo oldalt, és egyre többször kérdeztek, kértek tőlünk Krakkóval kapcsolatban. 
 

 

Ezért aztán hosszas tervezés után megálmodtuk ezt az oldalt Nektek. Szeretnénk egy aktív, érdekes, de leginkább is a hasznotokra váló oldallal megajándékozni Titeket. Így hát csokorba szedjük a legfrisebb, legjobb és nem utolsó sorban legfinomabb ajánlatokat, hogy ne maradjatok le semmiről, hogy krakkói utatok érdekes és szórakoztató legyen.
 

 
 A portál megálmodói:
        Johanna, Gabi és Marci

         KrakkoInfo.hu
HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Ajánlás jó szívvel
MAttila
18:42 Va, 19 Júl 2020
Kedves Marci! Köszönöm a sok segítséget, a krakkói utazásunk kapcsán. Nagyon hasznosak...
Re: kérdés
~CsMarton
08:57 Csü, 12 Márc 2020
Igen. Ne legyenek koronavírusosak! Minden más a cikkben, illetve logikusan ne utazzon senki...
kérdés
~Csókási Zsuzsa
08:54 Csü, 12 Márc 2020
Sziasztok, két kolleganő Krakkóba utazott meetingre, szombaton jönnek haza. Van e...
Re: érdeklődés
~CsMarton
11:30 Pé, 14 Feb 2020
Kedves Anikó! Ha egyéni látogatásra mennétek, akkor Programok menüpont, azon belül...
érdeklődés
~Anikó
11:26 Pé, 14 Feb 2020
Szia! 2020. 04. 11.-én szeretnénk menni 7fő múzeum látogatásra. Hol tudunk jegyet foglalni....
2013-02-20 -tól te vagy a(z) 19307904 látogató
1999-2020 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.