Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóKoronavírus!


Utolsó frissítés: 2020 március 25

2020 március 4-én megjelent a koronavírus Lengyelországban is. Azóta napról napra változik a helyzet, változnak az életbe lépett rendelkezések. Mindezeket igyekszünk összefoglalni alábbi, folyamatosan frissülő cikkünkben. A tudnivalókért kattintsatok a tovább gombra.


Bevezető:

Szeretnénk kiemelni már jelen cikk elején, hogy az itt leírtakat segítő szándékkal gyűjtöttük és gyűjtjük össze az általunk megbízhatónak vélt lengyel kormányzati oldalakról és a sajtóból. Próbáljuk ezt a bejegyzést folyamatosan frissíteni, hogy naprakész infókat olvashassatok benne.

Nem célunk alaposan beszámolni az általános helyzetről, maximum csak nagy vonalakban. Mivel turisztikával foglalkozunk, ezért leginkább az utazásokat érintő rendelkezéseket, korlátozásokat, valamint a leginkább látogatott turisztikai helyek hivatalos információit tesszük közzé jelen cikkben.

Minden, amit itt leírtunk tájékoztató jellegű, nem tekinthető Lengyelország, Magyarország vagy egyéb ország kormányának illetve az EU hivatalos álláspontjának, vagy ezek egyéb szerveitől (minisztériumok, orvosi szolgálatok, operatív törzsek stb) származó hivatalos állásfoglalásának. Még akkor sem, ha ezeket is igyekszünk a frissítésekben felhasználni. Köszönjük megértéseteket.

--- ---

Általános helyzet:

A 38 milliós Lengyelország területén 2020 március 4-én jelent meg a vírus. Azóta kis mértékben terjed, de nap, mint nap vannak új megbetegedések.

2020 március 25-i állás szerint:

 • 927 fertőzött személyt diagnosztizáltak (és sajnos 12 személy elhunyt, de 13 személy gyógyult - ez utóbbi március 23-i szám, frissebbet egyelőre nem tudunk.)
 • kb 1100 személy van kórházban
 • kb 55000 személy van otthoni karanténban
 • kb 51000 személy van járványügyi megfigyelés alatt

2020 március 15-től új intézkedések lépnek életbe:

 • E naptól kezdve Lengyelország leállítja a nemzetközi személyszállítást közúton, vasúton, vizen és levegőben.
 • A határokon nem csak egészségügyi ellenőrzés lesz, hanem beléptetés is. Csak lengyel állampolgárok, azok közeli hozzátartozói, valamint Lengyelországban lakhellyel rendelkező személyek léphetnek be az ország területére, és nekik is azonnal 14 napos otthoni karanténba kell vonulniuk.
 • Bezárnak a boltok az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak kivételével.
 • Csak azok az éttermek, bárok, kávézók és bármilyen vendéglátó egységek maradhatnak nyitva, akik kiszállítást és/vagy elvitelre csomagolást vállalnak. Helyszíni étkezésre nem lesz mód.
 • Minden 50 fő feletti rendezvényt betiltanak legyen az kultúrális, sport, vallási vagy bármilyen más jellegű.

Az intézkedéscsomag fő célja, hogy a más európai országokban tapasztalható magas fertőzöttségi szám ne valósulhasson meg, illetve hogy minél jobban visszafogják, de minimum lassítsák a betegség terjedését. Ezen intézkedések jelen állás szerint visszavonásig maradnak érvényben.

2020 március 25-től érvénybe lépnek a követketzők. (Természetesen, ami a fentienél szigorúbb, az automatikusan felülírja, hatályon kívül helyezi a március 15-i döntésről leírtakat!) A lenti intézkedések április 11-ig biztosan érvényben maradnak, de jó esély van rá, hogy meghosszabbításra kerülnek.

 • Szigorított karantén vonatkozik az összes emberre. Mindenkinek otthon kell maradni. Az otthonokat elhagyni csak azoknak lehet, akik a munkahelyükre közlekednek, illetve boltba és gyógyszertárba menőknek.
 • Mindenhol maximum két fő lehet egyszerre jelen, ez alól csak családok jelentenek kivételt és a templomok, ahol maximum 5 fő lehet egyszerre jelen.
 • A tömegközlekedés működik, de minden járművön fel van tüntetve, hogy maximum hány személy szállhat fel, hogy a megfelelő távolságot tartani tudják.
 • A rendelkezések betartatásáért a rendőrság és a városőrségek felelősek. Az intézkedések megszegése 5000 zlotyis bírságot, elzárást vagy kényszer karantént vonhatnak maguk után.

--- ---

Korlátozások turisztikai attrakcióknál:

Ezt a részt is folyamatosan frissítjük az adott szolgáltató (múzeum, attrakció stb) honlapján található információk ismeretében.

2020 március 11-én kormányhatározat született a múzeumok, kultúrális helyszínek és iskolák bezárásáról március 12-25 között. Ez a döntés minden múzeumot érint. A döntés jelen állás szerint visszavonásig érvényes (azaz jó eséllyel nem március 25-i, hanem tovább).

a) AUSCHWITZ:

A március 11-i kormányhatározat értelmében a múzeum zárva tart március 12-től visszavonásig. A kifizetett foglalásokat törlik, mindenki visszakapja a pénzét. A folyamat lassú, legyetek türelmesek!

b) WIELICZKA SÓBÁNYA:

A március 11-i kormányrendelet megszületése után Wieliczka is bejelentette, hogy március 12-től zárva tart. Se egyéni látogatókat, se csoportokat nem fogadnak. A kifizetett csoportos foglalási letéteket visszafizetik, könnyen lehet, hogy fognak adatkérő emailt küldeni, hogy utalni tudjanak. Legyetek türelmesek, mert minden nagyon lassú!

--- ---

Zárszó:

Amennyiben idáig eljutottál, akkor elvben elolvastál minden infót, amivel jelenleg rendelkezünk. Ha lenne kérdésed, akkor az office@krakkoinfo.hu email címen állunk rendelkezésedre. Ha gondoljátok, akkor itt is kérdezhettek komment formájában. Kérjük, hogy a Facebookon feltett kérdéseket kerüljétek, mert azokra tudunk jelen állás szerint a leglassabban válaszolni.

Kérjük, hogy legyetek türelmesek. Sokan kérdeztek és ez a szám csak nőni fog, sokszor hosszabb munka egy-egy kérdésnek utánajárni... Ezen csak nehezít az, hogy március 12 - április 1 között szabadságon leszünk (terveink szerint). Látjuk majd az emaileket, de csak napi egyszer, kétszer. Igyekszünk mindenkinek válaszolni, de még egyszer kérjük vegyétek figyelembe, hogy sokszor ehhez időre lesz szükségünk. Köszönjük a megértést!

« vissza

kérdés   Zgłoś błąd do skasowania
~Csókási Zsuzsa 08:54 Csü, 12 Márc 2020 Sziasztok,

két kolleganő Krakkóba utazott meetingre, szombaton jönnek haza. Van e valamilyen egészségügyi követelmény velük szembe?

Csókási Zsuzsa
[ Válasz ]
        
Re: kérdés   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
08:57 Csü, 12 Márc 2020
Igen. Ne legyenek koronavírusosak! Minden más a cikkben, illetve logikusan ne utazzon senki egyéb, a koronavírusra csak kicsiben hasonlító tünetekkel sem. A cikkben leírtakon felül nincsenek követelmények. (Per pillanat.)
[ Válasz ]

Üdvözlünk Kedves Látogató!
 

 

Krakkó Közép-Európa egyik legszebb, és legérdekesebb városa. Rengeteg magyar turistával  közösen fordulunk itt meg egész évben, és sokszor szembesülünk azzal, hogy magyarul kevés információ érhető el a városról. Ráadásul 3 éve működtetjük a ZakopaneInfo oldalt, és egyre többször kérdeztek, kértek tőlünk Krakkóval kapcsolatban. 
 

 

Ezért aztán hosszas tervezés után megálmodtuk ezt az oldalt Nektek. Szeretnénk egy aktív, érdekes, de leginkább is a hasznotokra váló oldallal megajándékozni Titeket. Így hát csokorba szedjük a legfrisebb, legjobb és nem utolsó sorban legfinomabb ajánlatokat, hogy ne maradjatok le semmiről, hogy krakkói utatok érdekes és szórakoztató legyen.
 

 
 A portál megálmodói:
        Johanna, Gabi és Marci

         KrakkoInfo.hu
HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Re: kérdés
~CsMarton
08:57 Csü, 12 Márc 2020
Igen. Ne legyenek koronavírusosak! Minden más a cikkben, illetve logikusan ne utazzon senki...
kérdés
~Csókási Zsuzsa
08:54 Csü, 12 Márc 2020
Sziasztok, két kolleganő Krakkóba utazott meetingre, szombaton jönnek haza. Van e...
Re: érdeklődés
~CsMarton
11:30 Pé, 14 Feb 2020
Kedves Anikó! Ha egyéni látogatásra mennétek, akkor Programok menüpont, azon belül...
érdeklődés
~Anikó
11:26 Pé, 14 Feb 2020
Szia! 2020. 04. 11.-én szeretnénk menni 7fő múzeum látogatásra. Hol tudunk jegyet foglalni....
Birkenau
bacsedit
17:57 Ke, 11 Feb 2020
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.
2013-02-20 -tól te vagy a(z) 14747578 látogató
1999-2020 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.